initiatives pour lutter contre le gaspillage alimentaire

5 tiltag til at bekæmpe madspild

Imponerende tal: Hvert år ender 10 millioner tons fødevarer i skraldespanden i Frankrig. Hver franskmand skulle således smide 30 kg fødevarer ud om året, hvoraf 7 kg der endnu er indpakket. Lovgivningen skærpes og borgerne organiserer sig ligeledes for at bekæmpe dette fænomen, der forårsager 8% af verdens CO2 udslip. De seneste år er der således blevet sat mange tiltag i gang. Her er 5 tiltag, der har til formål at lave om på vores dårlige vaner.

Too Good To Go app’en til bekæmpelse af usolgte varer

Too Good To Go app’en er ganske enkel: Med en app kan man finde en lokal handlende, som man kan bestille en ”lykkekurv” hos. Kurven vil være sammensat af dagens usolgte produkter fra de handlende, nemlig friske produkter, som ikke vil kunne sælges dagen efter, som f.eks. dagens ret, wienerbrød, osv. Alle, både den handlende, kunden og jorden, vinder ved udleveringen af denne lykkekurv, der tilbydes til nedsat pris.

Virksomheden Mille et un repas’ kantiner med nul madspild (Zéro Gaspil’®)

Inden for kollektiv catering er madspild en trist realitet. I skolekantiner udgør madspild 167 g pr. måltid og pr. person. Virksomheden Mille et un repas, der er en banebrydende aktør på området, har lanceret tiltaget Zéro Gaspil’® (nul madspild) for at reducere spildet: Den tilbyder kvalitetsmad, retterne anrettes inde i salen snarere end på selvbetjeningslinjer og man får en enkelt tallerken til forretten og den varme ret. Resultatet taler for sig selv, idet de restauranter, der har valgt denne fremgangsmåde, er gået ned til under 20 g fødevareaffald pr. person og pr. måltid.

Checkfood til påmindelse om udløbsdatoer

Du har været på indkøb og er ved at stille på plads ? Vent lige lidt! Tag dig tid til at scanne stregkoderne på dine produkter med Checkfood app’en. Det er tilstrækkeligt blot at indtaste deres udløbsdato! I løbet af de følgende dage kan du hurtigt se, hvilke produkter der skal bruges først.ne App’en sender dig automatisk en alarm. Og hvis et produkt nærmer sig udløbsdatoen, har du to muligheder: Enten at spise produktet eller at give det til en forening.

Happy Hours i supermarkederne

I Frankrig og andre lande har flere og flere supermarkeder fundet et middel til at bekæmpe madspild ved at nedsætte priserne kraftigt på produkter, der nærmer sig udløbsdatoen. I Finland har S-Market kæden f.eks. lanceret Happy Hours princippet. Kl. 21 sælges de produkter, der udløber den samme aften, 60% billigere. Også i Frankrig har flere forretninger indført hylder med nul spild ifølge det samme princip.

ADEMEs tips til mindre spild hjemme

På ADEMEs hjemmeside (det franske agentur for miljø og energi), som nødvendigvis berøres af emnet, findes en række tips til nemt at reducere spild derhjemme. Det er f.eks. en god idé at lave sine menuer på forhånd for kun at købe det, man har brug for. Det tilrådes også at vælge produktformater, der passer til familiesituationen, sørge for at fødevarerne opbevares rigtigt, tilberede de rigtige mængder og lære at lave mad af rester. Programmet står på mad, der ender i maven… og ikke længere i skraldespanden!

Pink Lady® engagerer sig også mod spild!

« Det er ikke alle æbler, der kan være Pink Lady®. Pink Lady®-æblet er frugten af en nøje udvælgelse, der opfylder adskillige krav. Men det er udelukket at lade de æbler, der ikke svarer perfekt til specifikationerne, gå til spilde! ”De æbler, der har for mange skønhedsfejl, anvendes til æblemos eller juice”, forklarer Rémy Foissey, Pink Lady® producent i Jonquières-Saint-Vincent, i det franske departement Gard (30). ”I frugtplantagen efterlades de mest beskadigede æbler i solen og medvirker til at tilføre frugtplantagen organisk ernæring. På pakkestationen gives de mest beskadigede æbler til opdrættere i Camargue som foder til deres heste og tyre. Vores mål er at udnytte hvert enkelt æble for at undgå enhver form for spild ».


Kilder

https://www.ademe.fr/particuliers-eco-citoyens/alimentation/eviter-gaspillage-alimentaire
http://checkfood.fr
https://cantines.org/cantines-responsables/cantines-anti-gaspi/
https://toogoodtogo.fr/fr
https://www.1001repas.com/
https://www.pomme-pinklady.com/fr/pink-lady-une-marque-engagee/les-engagements-pink-lady/valorisation-de-chaque-pomme/